RĂSUCIREA. 5 niveluri pentru edificarea Banatului Etern

Curatori: Călin Dan & Celia Ghyka
Concept: Călin Dan
13. 10. 2023 — 11. 02. 2024


„Inspirați de indiciile pe care le oferă geologia, topografia sau morfologia provinciei triunghiulare numită Banatul istoric, am identificat câteva trăsături de continuitate care păreau să se desprindă din traiectoria temporală a acestui construct cultural: răsucirea, conversia, revenirea. Trei teme ce pot fi legate de conceptul platonician de „răsucire a sufletului” (așa cum este descris în faimoasa alegorie a peșterii din Republica) și care pot fi retrasate istoric în limbajul simbolic și/sau profesional al religiei, retoricii, filosofiei, psihologiei sau științei. RĂSUCIREA. 5 niveluri pentru edificarea Banatului Etern explorează amploarea vizuală pe care o poate căpăta această temă, uitându-se la felul în care variațiunile motivului „răsucirii” sunt reflectate în cultura istorică a Banatului, într-o expoziție al cărei format transdisciplinar, sincronic și trans-media alătură genuri, tehnici și perioade diferite într-o instalație cu multiple straturi și înțelesuri.

Pornind de la cercetarea unor surse istorice, bibliografice, vizuale și literare, precum și a patrimoniului unor colecții publice și private din regiune, RĂSUCIREA se uită la un interval lung de timp, de la antichitate până după al Doilea Război Mondial și — fără a avea pretenția abordării exhaustive — aduce împreună, într-un discurs fragmentar, piese arheologice, etnografice, ale inventarului domestic sau produs industrial, împreună cu lucrări artistice din secolele XIX sau XXI.

Expoziția reunește într-o scenografie arhitecturală originală un mare număr de obiecte (în jur de o sută), care au fost descoperite și selectate după criterii diferite, de la cel iconografic (spirala, răsucirea, cercul, intersecția de volume), funcțional (cilindru, sferă, coloană, boltă, portal, roată, compas) la acțiuni care pot fi utilitare (cosit, țesut, cernut, pescuit, tors ș.a.), rituale (dans, incantație, rugăciune), sportive sau intelectuale (scrisul, cititul), ontologice (conversia, învierea, transfigurarea, reîntoarcerea, mântuirea, revenirea, repetiția) sau politice (exodul, emigrația, imigrația, penitența, răzbunarea).

Straturile narative ale acestei călătorii poetice și vizuale țes între ele, prin legături mai mult sau mai puțin imediate, cinci niveluri diferite: protoistoria (piese de arheologie sau geologie), premodernitatea (obiecte etnografice sau vernaculare), modernitatea locală (obiecte domestice, mobilier, modă), un strat pe care l-am numit pe deasupra istoriei (și care se referă la patrimoniul imaterial, precum dansurile, muzica sau poezia) și, în fine, stratul artei contemporane, acela al prezentului nostru: acum.

Răsucirea — simbolică, dar și morfologică — este, de altfel, surprinzător de prezentă în opera unui număr important de artiști români contemporani. Lucrări de Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Ion Condiescu, Roman Cotoșman, Cristian Dițoiu, Constantin Flondor, Dani Ghercă, Ion Grigorescu, Ana Maria Micu, Ciprian Mureșan, Paul Neagu, Sorin Neamțu, Mihai Olos, Șerban Savu, Liviu Stoicoviciu, Napoleon Tiron și Bogdan Vlăduță sunt completarea și contrapunctul acestui itinerariu cultural, desfășurat în insitalația site-specific pe care o propunem în spațiile Kunsthalle Bega.” (Călin Dan, Celia Ghyka)

Expoziția s-a deschis vineri, 13 octombrie 2023, la 19:00, la Kunsthalle Bega ca parte a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și va fi deschisă publicului până în data de 11 februarie 2024, de miercuri până duminică, în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Parteneri instituționali: Parteneri instituționali / Institutional partners: Muzeul Național al Banatului, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” – S FISE ELECTRICA SERV S.A., Complexul Muzeal Arad – Muzeul de Artă

Colecții private: Tiberiu Adelmann, Răzvan Bănescu, Călin Dan, Ovidiu Șandor

Parteneri: BRD Groupe Societe Generale, Universitatea de Vest din Timișoara, Kerber Verlag, Facultatea de Arte și Design, Fundația Herczeg, PUNCH 

Parteneri Media: Radio România Cultural, Revista ARTA, Zeppelin, Observator cultural, Modernism.ro, Propagarta, Renașterea Bănățeană, Agenția de Carte.ro

Sponsori: BEGA, PINTeam, VendTeam, Egeria, ELECS Group

Proiectul face parte din Programul cultural național  „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul „Inside Timișoara 2023”, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara al Primăriei Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

Sponsori
Parteneri
Parteneri media

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara

Sponsori

Parteneri

Parteneri media