Școala Kunsthalle Bega

Școala Kunsthalle Bega

Fundația Calina prin Kunsthalle Bega creează un nou spațiu educațional pentru copii și adolescenți – Școala Kunsthalle Bega. Cursuri precum Introducere în arta contemporană, Istoria artei pentru copii, Viitoarele sculpturi ale supereroilor, Eu, emoțiile mele și arta sau Metabucătăria oferă modalități interactive de studiu, adaptate diferitelor categorii de vârstă.

Școala Kunsthalle – spațiu de proiecte creative și educaționale este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general – Centrul de Proiecte Timișoara, realizat cu sprijinul Primăria Municipiului Timișoara şi al Consiliului Local Timişoara. Co-finanțatori: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Ordinul Arhitecților din România (OAR). Parteneri insituționali: Grădinescu Timişoara – GreenFeel, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș, Sfera Timișoarei, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte și Design, Fundația Herczeg, PUNCH, Biblioteca Pavilion, de-a arhitectura, The Institute. Parteneri media: Radio România Cultural, Revista ARTA, Revista Zeppelin, Igloo media, Observator cultural, Modernism Punct Ro, Propagarta, IQads/SMARK, Renasterea banateana, AgentiadeCarte Ro, Știri Pentru Copii.

Istoria artei pentru copii

Istoria artei pentru copii,
Maria Orosan-Telea

Atelierele de introducere în istoria artei sunt concepute în jurul a nouă povești care au ca sursă de inspirație tablouri celebre. Copiii vor lua contact cu noțiuni de bază de istoria artei deoarece poveștile conțin date reale: numele artistului sau a personajelor, informații privind perioada în care au fost realizate, curentul căruia îi aparțin, caracteristicile stilistice. Toateacestea rezultă din narațiune sau dialoguri și nu vor fi livrate într-o manieră didactică.

Sesiunea de lectură este urmată de un atelier în care copiii vor desena scena descrisă sau un personaj pe care l-au reținut din poveste. La final, vom aranja o mică expoziție cu lucrările copiilor și le vom compara cu tabloul care a stat la baza poveștii.

Autoarea poveștilor este Maria Orosan-Telea, istoric de artă, lector la Facultate de Arte și Design din Timișoara și mama lui Victor, un băiețel de 6 ani, care, împreună cu Lore Ilie, absolventă a secției de Grafică a Facultății de Arte și Design din Timișoara și profesoară de educație plastică, va susține atelierul de creație.

Introducere-in-arta-contemporana

Introducere în arta contemporană,
Mihai Zgondoiu

Atelierele de introducere în Arta Contemporană sunt concepute în jurul expoziției Cronicile Viitorilor Super Eroi– curator Anca Mihuleț, expoziție deschisă în prezent la KunsthalleBega, în perioada 02.10.2021 – 20.03.2022.

Participanții atelierelor vor lua contact cu noțiuni de bază din istoria artei, cu trimitere către practica și gândirea contemporană din ultimii 50 de ani. Cursurile vor conține o introducere teoretică de tip lectură interactivă, urmată de exerciții de creație privind diverse tehnici hand-made cum ar fi: desen, colaj sau stencil.

La finalul acestor ateliere, se va organiza o expoziție pe baza creațiilor realizate de participanți și un fanZINE tipărit ce va conține întreg procesul acestor întâlniri.

Coordonatorul acestor ateliere este artistul și curatorul independent Mihai Zgondoiu, lector la Universitatea de Vest, Facultate de Arte și Design din Timișoara. Atelierul de creație este susținut alături de Andreea Băban, absolventă a secției de Grafică a Facultății de Arte și Design din Timișoara, actualmente student masterand la aceeași facultate.

Metabucătăria

Metabucătăria

Metabucătăria

Metabucătăria

Metabucătăria

Metabucătăria

Metabucătăria

Metabucătăria

Metabucătăria

Metabucătăria

Atelierele Metabucătăriei,
Stardust Arhitects

Metabucătăria este o instalație spațială, parte din expoziția Cronicile viitorilor supereroi, curatoriată de Anca Verona Mihuleț, care are loc la Kunsthalle Bega, în perioada 2 octombrie 2021 – 20 martie 2022.

Cele cinci practici selectate de colectivul Stardust Architects pentru a fi incluse în instalația Metabucătăria au în comun orientarea către recuperarea unui meșteșug, a lucrului cu un anumit material sau a unor practici sociale sau spațiale care pot constitui modele pentru sustenabilitate: Atelier TERRApia – atelier de arhitectură de pământ, Atelier Tron – lucru cu textile naturale vopsite cu plante, Grădina Istorică+Ierburi Uitate – proiecte de recuperare de soiuri vechi de legume și rețete istorice, Culinaria – experiment cu procese de fermentare și Living Cities & Casa din Hempcrete – studio de arhitectură specializat în lucrul cu cânepă-beton.

Programul Metabucătăriei presupune o parte de activare a spațiului prin practica gătitului împreună, a împărtășirii de cunoștințe precum și conectarea ei directă cu un spațiu de producție la scară mică recum o grădină comunitară locală. Cei cinci metabucătari vor susține ateliere ce vor avea două componente, o parte de prezentare a practicii fiecăruia, care va avea loc în spațiul expoziției, și o parte de experimentat cu materialele și de obținut mostre, care va avea loc în aer liber în cadrul grădinii comunitare Greenfeel Ronaț.

Viitoarele sculpturi ale supereroilor

Viitoarele sculpturi ale supereroilor,
Bogdan Rața

Pentru fiecare dintre noi supereroul are altă dimensiune și este întruchipat în ceva diferit. De la un personaj Marvel la animalul de companie, de la fratele mai mare la un joc video, cuvântul supererou stârnește prezențe diferite în mințile noastre și mai ales în mintea copiiilor. Workshopul Viitoarele sculpturi ale supereroilor își propune să descopere aceste lucruri fantastice și să le transpună în sculpturi modelate de copii în lut.

Eu, arta și emoțiile mele

Eu, emoțiile mele și arta,
Elena Aronoaie Adorian

Înainte de toate, arta ne oferă un mediu sigur în care ne exprimăm sentimentele și comunicăm lumii ce gândim. Astfel, prin artă ne descoperim lumea interioară, înțelegând ce se întâmplă în inima noastră. Pornind de la acest adevăr, fiecare mic artist va folosi linii, forme și culori care vor transmite emoția simțită la momentul creației. Indiferent care este această emoție, comunicarea ei prin intermediul artei va fi ca o terapie pentru suflet.

Coordonatoarea atelierului este artistul vizual și directorul artistic Elena Aronoaie-Adorian, lector al Universității de Vest, Facultatea de Arte și Design Timișoara.

Sponsori
Parteneri
Parteneri media

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara

Sponsori

Parteneri

Parteneri media