olah gyarfas

Oláh Gyárfás

Oláh Gyárfás

Szénaizmok szalaghegyen
Mușchi de fân pe munte de panglici

27 11 2020 – 24 01 2021

Creaturile lui Gyárfás Oláh își petrec timpul prin a deschide și a închide un univers tranzițional1. Un loc intermediar, «potențial» cum spune Winnicott, în care experimentezi autonomia și creativitatea, existența ta particulară. E un loc de joacă și de plăcere, care te ajută să suporți rupturile, trecerile, alteritatea și să compensezi pierderea iluziei unui întreg.
Sunt fantasme arhaice, fioroase, deranjante, paradoxale.
Crocote și Leucrocote2, Szénaizmok și Szalaghegyen3 au blană din solzi și organe de fân la vedere; gât, coadă și piept de lup, spinare de măgar, gură până la urechi și un os neîntrerupt în loc de dinți. Au coarne moi și mobile, ochi la copite, franjuri de capră și labe de câine. Au piele de războinic pansat cu pânză și ar putea imita delicat vocea omenească.
Sunt făcute din lemn, pânză de cânepă, făină și fân, quoi de plus doux? (ce ar putea fi mai blând?). Materialitatea lor te împrietenește imediat cu ele. Sunt (animale) de casă.

Dana Diminescu

1 D. W. Winnicott, Transitional Objects and Transitional Phenomena – A Study of the First Not-Me Possession în : International Journal of Psycho-Analysis, 1953, 34:89-97.
Crocote și Leucrocote sunt ființe imaginare, descrise de Ctesias, medicul lui Artaxserxe Mnemon. Borges vorbește despre ele citindu-l pe Pliniu (VIII, 3°) în cartea lui tradusă la Editura Polirom, 2006, p. 263.
3 Szénaizmok și Szalaghegyen, în traducere Mușchi de fân și Munte de panglici.

Sponsori
Parteneri
Parteneri media

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara

Sponsori

Parteneri

Parteneri media